BOEKEN


De afgelopen jaren vertaalden we en schreven de onderstaande boeken van en over Kierkegaard:



Drijfveren, Kierkegaard over angst, liefde, vertwijfeling, geloof

Wat drijft je, wat beweegt je, bij wat je doet, bij de manier waarop je leeft? Zulke vragen raken de kern van ons leven. Vaak genoeg hebben onze diepste drijfveren te maken met achterliggende emoties, zoals angst, liefde, geloof of vertwijfeling. Kierkegaards ideeën over deze vier ‘drijfveren’ brengt de schrijver op een eenvoudige manier onder woorden. Zelfs wie al bekend is met het werk van Kierkegaard, zal verrast worden door de frisheid van presentatie en de verscheidenheid aan invalshoeken die hier geboden wordt. (Damon, Eindhoven 2021) >>boek bestellen



De lafheid te lijf (Kierkegaards toespraken deel 4)

Lafheid, niet bepaald iets om trots op te zijn. Alleen al om het bij jezelf werkelijk onder ogen te zien blijkt niet zo gemakkelijk. Het weet zich vaak handig te vermommen en allerlei mooie, sympathieke gedaanten aan te nemen. Kierkegaard gaat in op dit probleem, op zijn eigen subtiele en diepgaande manier. Ook de andere drie toespraken raken aan het innerlijke leven van een mens.

Wat heeft een mens nu werkelijk het meest nodig? Wat gebeurt er met een mens op de grens van wat menselijk uit te leggen is, en wat daaraan voorbijgaat?

(Buijten & Schipperheijn Motief, Amsterdam 2021) >>boek bestellen



Geduld doet leven (Kierkegaards toespraken deel 3)

Geduld is een schone zaak. Dat geduld met onze ziel te maken heeft realiseren we ons niet altijd. In twee van de toespraken in deze bundel draait het om geduld. Geduld om je ziel te bewaren, en geduld om de verwachting te bewaren.

Kierkegaard bekommert zich om wat de ziel van een mens raakt. Met een voorbeeld of tekst uit de Bijbel richt ook in deze vijf toespraken alles zich op wat er innerlijk in ons gaande is.(Buijten & Schipperheijn Motief, Amsterdam 2021)

>>boek bestellen



De school van het lijden (Kierkegaards toespraken deel 8)

‘Deze toespraken zijn niet bedoeld om op een ledig ogenblik de nieuwsgierigheid te bevredigen. Als daarentegen een mens die lijdt, al is het er maar één, door deze toespraken zou ondervinden dat een zwaar ogenblik lichter wordt, dan zal de schrijver geen spijt hebben van de bedoeling ervan.’ Zeven toespraken geschreven voor iemand die worstel met haar of zijn eigen lijden.

(Buijten & Schipperheijn Motief, Amsterdam 2019)

>>boek bestellen



De mens is geest, Kierkegaards humanisme

De mens is geest, volgens Kierkegaard is dat het meest koninklijke wat er over een mens gezegd kan worden. Iedereen heeft naast een uiterlijk leven ook een minstens zo fascinerend innerlijk leven. Met de relatie tussen die binnen- en buitenkant van het menselijk bestaan heeft Kierkegaard zich intensief beziggehouden. In De mens is geest leidt Andries Visser de lezer op een heldere manier binnen in enkele van de belangrijkste aspecten van Kierkegaards gedachten. Hij laat aan de hand van niet eerder in het Nederlands gepubliceerde brieven en dagboekaantekeningen ook Kierkegaard eigen menselijkheid tot leven komen. (Damon, Eindhoven 2019) >>boek bestellen


Het begrip angst - Vigilius Haufniensis

Kierkegaard was in 1844 de eerste die, via de pseudonieme schrijver en psycholoog Vigilius Haufniensis, een monografie schreef over angst. Daarbij legt, ontdekt en onderzoekt hij bijzondere verbanden, onder andere tussen angst en het kwaad, angst en zonde. Allerlei gedachten die nu binnen de psychologie en psychiatrie gemeengoed zijn vind je hier voor het eerst, en grondig, ontwikkeld. Haufniensis zoekt naar de wortel van de angst, maar tegelijkertijd de actuele aanwezigheid van de angst in jezelf. (Buijten & Schipperheijn Motief, Amsterdam 2018)

>>boek bestellen



Kierkegaard en Het begrip angst - een leesgids - Andries Visser

Leesgids bij Het begrip angst.

(Buijten & Schipperheijn Motief, Amsterdam 2018)

>>boek bestellen








Combinatie van Het begrip angst en Leesgids

Speciale prijs voor de beide boeken samen. (Buijten & Schipperheijn Motief, Amsterdam 2018)

>>boek bestellen







Het goede komt van boven (Kierkegaards toespraken deel 2)

‘Het goede’ lijkt een oeverloos begrip, dat je op talloze manieren kunt benaderen. Maar het hoort bij mensen om erover na te denken, ernaar op zoek te zijn. De Grieken al onderscheiden het goede, het schone en het ware.

Met vragen rond die zoektocht houdt Kierkegaard zich bezig, ook in de vier opbouwende toespraken en de eindexamenpreek die in dit boekje zijn opgenomen. (Buijten & Schipperheijn Motief, Amsterdam 2018)

>>boek bestellen



De herhaling - Constantin Constantius

De meeste werken schreef Søren Kierkegaard onder pseudoniemen, die elk een bepaalde visie weergeven. Dit boek gaat over een alledaags begrip: herhaling. Heel gewoon, maar tegelijk van verstrekkende betekenis.

(Buijten & Schipperheijn Motief, Amsterdam 2017)

>>boek bestellen






Kierkegaard en De herhaling - een leesgids - Andries Visser

Deze leesgids verschijnt bij de nieuwe vertaling van De herhaling. Voor wie De herhaling iets raadselachtigs blijft houden en wie behoefte heeft aan enige verheldering is er deze leesgids. Met behulp van andere teksten van Kierkegaard en zijn pseudoniemen wordt het begrip herhaling nader belicht. Daaronder is ook een ‘kleine bijdrage’ van Constantin Constantius zelf. Deze tekst, die niet eerder in het Nederlands werd vertaald, levert een belangrijke bijdrage tot het verstaan van De herhaling. In deze leesgids zijn ook verklarende noten en een register bij De herhaling opgenomen. (Buijten & Schipperheijn Motief, Amsterdam 2017)

>>boek bestellen


Combinatie van De Herhaling en Leesgids bij De Herhaling

Speciale prijs voor de beide boeken samen. (Buijten & Schipperheijn Motief, Amsterdam 2017)

>>boek bestellen







God zoeken, liefde en dood (Kierkegaards toespraken deel 5)


Toespraken geschreven door drie denkbeeldige gelegenheden: een biecht, een huwelijk en een begrafenis. Van zijn lezer verwacht Kierkegaard: denk je zo’n gelegenheid in, stel je voor dat het jou aangaat. Belangrijke vragen komen aan de orde, bedoeld om te vinden wat een mens opbouwt. (Buijten & Schipperheijn, Amsterdam 2011)

>>boek bestellen



Leren van de lelie en de vogel (Kierkegaards toespraken deel 7)

Om iets te leren denk je in eerste instantie aan school, aan leraar en leerling, aan iets dat binnen plaatsvindt. Kierkegaard stuurt je naar buiten, naar de bloemen in het veld en de vogels in de lucht. Dat zijn de leraars. (Buijten & Schipperheijn, Amsterdam 2010)

>>boek bestellen





Onbezorgd als de vogel en de lelie (Kierkegaards toespraken deel 9)

Zorgen, wie heeft ze niet? In dit boek schrijft Kierkegaard over heel verschillende zorgen. Wederom kunnen we leren van de vogel en de lelie om minder bezorgd te zijn. Een boek vol ernst, en humor, vlijmscherp. (Buijten & Schipperheijn, Amsterdam 2010)

>>boek bestellen





Onverdeeld één ding te willen (Kierkegaards toespraken deel 6)


Wie werkelijk het goede wil, wil één ding. En wie werkelijk één ding wil, wil het goede. Hoe leer je onverdeeld te zijn, hoe leer je om je niet te versnipperen? Kierkegaard nodigt de lezer uit om zichzelf te onderzoeken en te bevragen. Wat zijn je motieven? Diep gaat hij in op het menselijke, het ‘al te menselijke’ dat ons daarbij in de weg kan staan. (Buijten & Schipperheijn, Amsterdam 2010)

>>boek bestellen



De ziekte tot de dood (Pseudoniem Anti-Climacus)


Een boek over de bewuste en onbewuste geest en vertwijfeling. Kierkegaard beschouwt vertwijfeling als volksziekte nummer één. Het is een aandoening waar ieder mens doorheen moet. Het voorbijgaan aan vertwijfeling en het verzuim na te denken over je eigen positie gaan uiteindelijk ten koste van jezelf. (Boom, Amsterdam 2008)

>>boek bestellen



Wat de liefde doet

Ieder mens heeft behoefte aan liefde. In dit boek een rijkdom aan inspirerende en opbouwende gedachten. Liefde is een vermogen én een opdracht. De liefde komt in dit boek zo praktisch aan de orde dat lezen en herlezen een aanrader voor elke liefhebber. ‘Wat de liefde doet, dat is ze, en wat ze is, dat doet ze.’ (Damon, Budel 2007)

>>boek bestellen




Vrees en beven (Pseudoniem Johannes de silentio)

Kierkegaard komt tot de conclusie dat zijn tijdgenoten het zicht op wat geloven eigenlijk is, totaal zijn kwijtgeraakt. De stilte en het zwijgen, het niet kunnen spreken, je niet verstaanbaar kunnen maken, spelen in dit boek een grote rol. En Abraham, die bereid is zijn zoon te offeren. (Damon, Budel 2006)

>>boek bestellen



 

© 2024 doenenhoren. Alle rechten voorbehouden.